Nieuwe Fraterhuis Talks over storytelling door filmmaker Jelle Tigchelaar

Published on 22 February 2024 at 19:10

Woensdagavond 6 maart staat de Fraterhuis Talks in het teken van storytelling en het
beginnen van een goed filmverhaal. De Zwolse filmmaker Jelle Tigchelaar focust in zijn Talk
op storytelling-elementen die in films gebruikt worden om een verhaal op gang te brengen.

Storytelling: hoe begin je een goed filmverhaal?

De eerste akte, het begin: misschien wel het meest onontkoombare onderdeel van een verhaal vertellen. In zijn Talk focust Jelle Tigchelaar zich op storytelling-elementen die in de meeste films gebruikt worden om een verhaal op gang te brengen.

Wat vertellen filmmakers ons met hun openingsbeelden? Hoe zet je een hoofdpersonage neer? Straks weet je alles over the inciting incident, hét moment waarop een verhaal echt op stoom begint te raken. Dat doet Jelle aan de hand van een scala aan voorbeelden uit de
filmgeschiedenis. Wist je bijvoorbeeld dat films tijdens de stille filmperiode vaak als een doorlopend shot werden gepresenteerd? De jaren 20 en 30 van de vorige eeuw brachten daar met de komst van de kunst van het scenarioschrijven verandering in. Met moderne voorbeelden als The Truman Show, Toy Story, Little Miss Sunshine en Barbie laat Jelle je voor altijd anders naar films kijken.


Jelle Tigchelaar is regisseur en scenarist van zowel fictie als documentairefilms.

Zo regisseerde hij de korte film Taakstraf en schreef hij vorig jaar het verhaal van de korte film LOS. Daarnaast is hij docent en geeft les in film en storytelling op verschillende scholen in Zwolle.

 

Fraterhuis Talks

Filmtheater Fraterhuis presenteert de Fraterhuis Talks. Korte lezingen over maatschappelijke
thema’s in de cinema en beeldcultuur door wisselende gastsprekers. De Fraterhuis Talks vinden iedere eerste woensdagavond van de maand plaats van 20:15 tot 21:15 uur in het Fraterhuis. Na afloop van de lezing is er gelegenheid om na te borrelen en praten. De entree van 7,50 euro is inclusief een kaartje voor een filmvoorstelling naar keuze in het Fraterhuis.


Beeldbepalend

Met 80.000 bezoekers per jaar, twee 4K filmzalen en een verrassende programmering, is Filmtheater Fraterhuis een cultureel A-merk in de wijde regio Zwolle. Het behoort tot de filmtheaters waar regelmatig premières en bijzondere voorstellingen te zien zijn. Daarnaast is er de Fraterhuis Academie; het onderwijsinstituut van het Fraterhuis met iedere maand lezingen en cursussen over film. Ook is Filmtheater Fraterhuis betrokken bij landelijke en regionale culturele evenementen.


Jelle Tigchelaar

Beeld en materiaal met dank aan het Fraterhuis.

Add comment

Comments

There are no comments yet.